Marca i comparteix

Bloc: Konsells del Savide La Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma de Cervelló

Pàgina d'iniciPàgina d'inici de La Konfraria de la Vila del Pingüí LaKonfrariaLa Konfraria de la Vila del Pingüí ProjectesProjectes de la Konfraria GNU/LinuxRecursos GNU/Linux i per l'Ubuntu Kanals RSSCanals RSS de la Konfraria Fòrum "Solucions"Fòrum 'Solucions de la Konfraria' Xarxes socials "Komunitat"Xarxes socials 'Komunitat de la Konfraria' La Vila del PingüíLa Vila del Pingüí, La Palma de Cervelló Guifi·net a La VilaGuifi·net a La Vila Webs de la VilaPàgines web de La Palma de Cervelló

Dia de la Llibertat dels Documents 2015

dissabte, 14 de maig del 2011

Projecte (amb pressupostos) de XOLN Guifi·net a La Palma de Cervelló i presència als programes electorals


L'aventura de Guifi·net a La Palma va començar el cap de setmana del 23 i 24 d'octubre en el marc de la Fira del Mineral i de la Pedra en què des de La Konfraria de La Vila del Pingüí vam realitzar una recollida de signatures per la creació d'una XOLN amb Guifi·net a La Palma de Cervelló. El ressò que va tenir la iniciativa (310 signatures recollides en 2 dies, veure article) va ajudar-nos a començar a treballar en el projecte.
Vam reunir-nos amb l'equip de govern (LPS-PSC) un mes més tard (el 24 de novembre), i també amb l'oposició, CIU (el 30 de novembre) per explicar-los sobre Guifi·net i el seu funcionament. L'acollida de la proposta va ser bona en ambdós casos.
També vam decidir recollir tota l'activitat que estàvem portant a terme i fer-la pública a la web perquè qui ho desitgés pogués saber en tot moment en quin punt es troba el projecte, web que hem anomenat agenda-full de ruta de Guifi·net a La Palma de Cervelló.
Els mesos des del novembre a l'actualitat han servit per anar-nos endinsant en el funcionament de Guifi·net, aclarint idees, projectant nodes i configurant un projecte marc perquè a tothom li fos més fàcil entendre de què estàvem parlant. També en aquests mesos hem anat augmentant el nombre de participants i col·laboradors en el projecte. Vam realitzar una segona reunió amb l'equip de govern (LPS-PSC) el 23 de febrer de 2011 per exposar-los un primer esborrany de projecte de desplegament de Guifi·net a La Palma de Cervelló.

Ara estem a una setmana de les properes eleccions municipals, el dissabte que ve, 22 de maig. Per la nostra sorpresa LPS (La Palma Sempre) ha inclós en el seu programa electoral el compromís de desenvolupar el projecte Guifi·net a La Palma de Cervelló. Això ens anima a fer públic el projecte que hem redactat perquè tots els palmarencs i palmarenques puguin saber de què s'està parlant exactament.

Clica sobre el botó per accedir al PDF penjat a GoogleDocs. Pots descarregar el document clicant Control+P i s'obrirà el PDF llavors només cal desar-lo on desitgis. El document es distribueix sota una llicència Creative Commons 3.0

Volem agraïr a Gil F. el temps que ens va dedicar per iniciar-nos en Guifi·net, i a Salvador S. de Guifi·net Corbera de Llobregat pel seu suport tècnic per poder redactar el projecte, als companys de Cervelló amb els que ens hem donat suport, a tota la comunitat de Guifi·net en general, i en particular a tots els palmarencs que d'una manera o d'una altra estan col·laborant amb aquesta iniciativa.

La presència de Guifi·net als programes electorals ha estat la següent:

La Palma Sempre (LPS): Actualment forma equip de govern amb el PSC, i té 5 regidors. Al seu programa textualment diuen que adquireixen el compromís de "Desenvolupar un projecte de xarxa lliure, oberta i gratuïta d'accés a internet (Guifi.net)". Cal fer menció a què des de La Konfraria ja hem realitzat aquesta tasca, per tant posem a disposició de LPS el nostre projecte. És rellevant que s'ha canviat el "neutral" (de la N de XOLN) per "gratuïta", i a més a més, s'afegeix "d'accés a internet". Per tant entenem que el compromís no només consisteix en ajudar a desplegar una XOLN, sinó que a més assumeix la construcció d'algun proxy municipal i no es faria pagar per la sortida a internet a través d'aquest. No s'especifica si els palmarencs tindrien accés a aquesta sortida d'internet, però tampoc es diu el contrari. Pots trobar La Palma Sempre a Blogger i Facebook per contactar amb ells i preguntar-los sobre aquest assumpte. 
Convergència i Unió (CIU): Actualment està a l'oposició i conta amb 5 regidors. Al seu programa, la proposta número 41 diu textualment: "Instal·larem WIFI de gran abast a tots els equipaments municipals per garantir la connexió a Internet sense fils". La proposta de CIU no ens parla ni de XOLN ni de Guifi·net, sinó només de WiFi. Des del nostre punt de vista estaria molt bé que els equipaments municipals oferissin internet a través de WiFi, però cal esmentar que això és possible fer-ho a través d'una XOLN Guifi·net què aportaria moltes més possibilitats a l'usuari final i una major flexibilitat per decidir quin ús fer de la xarxa, com connectar-se, etc. El fet de què es mencioni que cal "garantir la connexió a Internet sense fils" ens sobta perquè des del nostre punt de vista és un element sense massa importància (de fet, nosaltres amb Guifi·net proposem connexions teulada-teulada en què hi hauria cablejat fins a l'interior de la vivenda) ja que el considerem una possibilitat tècnica més de connexió entre d'altres possibles. El número 6 de la llista de CIU La Palma ha participat activament en la creació del projecte de desplegament de Guifi·net a La Palma (des del març). En la darrera carta que ha repartit CIU La Palma per demanar el vot hi podem llegir la següent frase: "La col·laboració amb totes les iniciatives de la societat civil i de les entitats, des de la base més tradicional fins a les de naturalesa més adreçades a l'atenció a les persones, o les que aposten per les tecnologies de la societat de la informació i de la comunicació, trobaran un compromís de govern inequívoc per impulsar-ne les seves iniciatives". D'aquest paràgraf se'n pot treure la lectura de què es recolzarà un desplegament de Guifi·net. Pots trobar CIU La Palma a la seva web, a Blogger, a Facebook i a Twitter per contactar amb ells.


Partit Socialista Català (PSC): Actualment forma equip de govern amb LPS, i té 1 regidor. Al seu programa no apareix per enlloc Guifi·net, però tampoc es fa cap referència a cap tipus de xarxa municipal amb o sense fils. En l'acte central de campanya (divendres 13 de maig) PSC La Palma va dir públicament durant la presentació del programa, que donaria "suport a la iniciativa de desplegar una xarxa Guifi·net". El número 2 de la llista de PSC La Palma ha participat activament en la creació del projecte de desplegament de Guifi·net a La Palma (des de l'octubre). La presència del PSC La Palma a la web és gairebé inexistent, deixem aquí l'enllaç de la candidatura per a aquestes eleccions.


Una curiositat és que ni LPS ni CIU que s'han atrevit a comprometre's amb temes de noves tecnologies, parlant d'accés a internet i de la creació de xarxes municipals, en cap cas han fet menció a les possibilitats de la fibra òptica, que també seria factible instal·lar amb Guifi·net (i per tant essent part de la XOLN).
Malgrat que la presència de Guifi·net als programes electorals només sigui en el de la LPS, ens consta que tots els partits recolzarien el desenvolupament del desplegament d'una XOLN amb Guifi·net a La Palma de Cervelló...


Per tant, esperem que guanyi qui guanyi el 22 de maig, puguem construïr una Xarxa Oberta, Lliure i Neutral amb Guifi·net a La Palma de Cervelló amb el suport de l'Ajuntament de La Palma.

El text de color blau correspon a una correcció realitzada el 15 de maig de 2011. 
El text de color verd correspon a una correcció realitzada el 20 de maig de 2011.

dissabte, 7 de maig del 2011

Muntar imatge ISO a Ubuntu Natty amb Furius ISO Mount

Ja que parlarem d'arxius ISO abans de res us volem recomanar que descarregueu un arxiu ISO creat pel Col·lectiu de programari lliure de Valls i l'Alt Camp HackLabValls que han tingut la magnífica iniciativa de crear el CD de Cultura Lliure 1.0. Podeu descarregar el CD des d'aquí. El CD conté música i llibres lliures, així com quatre vídeos explicatius sobre la cultura lliure i Creative Commons. A la seva pàgina podeu consultar-ne tots els continguts al detall. Em sumo a aquesta iniciativa fent-ne disfusió.

Comencem
Bé, suposem que hem descarregat una imatge .ISO (com el CD de Cultura Lliure 1.0) i abans de cremar-la (gravar-la en un format físic, com un CD) volem consultar-ne els continguts, llavors hauríem de muntar la imatge .ISO.
En realitat això és molt senzill amb les eines adequades, nosaltres recomanem per a aquesta finalitat l'ús de Furius ISO Mount.

Furius ISO Mount és una aplicació que permet muntar arxius ISO i que per sort, està als repositoris de l'Ubuntu Natty Narwhal. Podem instal·lar-lo escrivint en un Terminal (Alt+F2, escrivim terminal i pulsem enter):

sudo apt-get install furiusisomount

Evidentment també podem instal·lar-lo des del Centre de Programari de l'Ubuntu, o des del Gestor de paquets Synaptic.
Llancem l'aplicació (Alt+F2, escrivim furiusisomount i pulsem enter) i només cal que cliquem sobre el botó "Browse" per cercar l'arxiu .ISO en qüestió, per després clicar sobre el botó "Mount". Apareixerà a l'escriptori un nou dispositiu amb el nom de la imatge que acabem de muntar. En el nostre cas cdhlv1-0.iso.


Per desmuntar la imatge només cal seleccionar la imatge a Furius ISO Mount que surt a la secció "Mounted images" (veure el punter del ratolí a la imatge) i posteriorment cliquem al botó "Unmount" que s'haurà activat (amb color, com a la imatge).

O sigui, tot plegat ben senzill!
Espero que sigui d'utilitat.

Pots trobar al Col·lectiu de programari lliure de Valls i l'Alt Camp HackLabValls a Twitter (@HackLabValls, de fet, així hem conegut la iniciativa CD de Cultura Lliure 1.0).
També pots seguir a alguns konfrares a Twitter: Konfrare Albert (@La_Konfraria) i Konfrare David (@kdtravet) de La Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma. 

diumenge, 1 de maig del 2011

RadioTray: Emissores en català a Natty Narwhal (Ubuntu) funcionant

No fa pas gaire, des de La Konfraria de la Vila del Pingüí vam compartir un arxiu per gaudir d'un munt d'emissores de ràdio en català al nostre Ubuntu o qualsevol distribució on poguéssim fer-hi funcionar la petita aplicació d'escriptori RadioTray, podeu veure l'entrada completa aquí. D'aquesta aportació també se'n van fer ressò a GnuLinux.cat i a OpenPitu (el blog lliure en català).
Recent instal·lada la darrera versió d'Ubuntu -la 11.04 Natty Narwhal- i passats uns dies, quan anem recol·locant cada cosa al seu lloc és possible que ens trobem amb què no podem escoltar les emissores de ràdio en català (ni cap altra) amb RadioTray, simplement perquè no funciona.
Per arreglar-ho haurem d'editar l'arxiu config.xml, i per fer-ho escriurem al Terminal:

gedit /home/usuari/.local/share/radiotray/config.xml

Aquesta comanda (on evidentment, cal canviar-hi usuari pel nom del vostre usuari) ens obrirà l'arxiu config.xml a l'editor de text gedit. Haurem de canviar un "false" per "true" a la línea on diu:
option name=enable_application_indicator_support" value="false"

De manera que ens quedarà:
option name=enable_application_indicator_support" value="true"

Llavors desem l'arxiu i quan arranquem l'aplicació RadioTray ja ens apareixerà la nostra estimada antena a la barra superior. Però la sorpresa vindrà altra vegada quan anem a escoltar la nostra emissora preferida i apareix aquest missatge d'error:

"Falta un connector de Gstreamer"

El que haurem de fer és tornar al Terminal i escriure-hi: 

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

Amb això és possible que encara no funcionin les emissores, haurem d'apagar l'aplicació i tornar-la a iniciar i veure si tenim sort.

Val a dir que en algun lloc, com aquest fòrum, parlen de suprimir pulseaudio per instal·lar-hi alsa perquè sinó cada vegada cal reiniciar RadioTray, però a mi no m'ha fet falta.
He posat RadioTray perquè es carregui en iniciar al sistema (ja explicàvem com fer-ho a l'anterior entrada), i en reiniciar l'ordinador RadioTray funcionava perfectament.

Pantalla de Natty Narwhal amb Ona Codinenca sonant a Radio Tray


Font: LffL
 

Llicència de Creative Commons

Aquesta obra de Konfraria de la Vila del Pingüí de La Palma de Cervelló està subjecta a una llicència de
Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons

El disseny d'aquesta pàgina web ha estat possible en gran part gràcies als magnífics tutorials de Soh Tanaka. La barra tipus Mac i la caixa de navegació han estat possibles gràcies al tutorial de NetTuts+.

                  Enllaços
stack
stack